Abortusdebat na dood Ierse vrouw

Aangepast op

In Ierland is het debat over abortus weer opgelaaid na de dood van een zwangere vrouw. De 31-jarige Savita Halappanavar overleed op 28 oktober in een ziekenhuis in de plaats Galway, na dagen van hevige pijnen.

De vrouw was zeventien weken zwanger toen ze complicaties kreeg. Ze werd in een ziekenhuis opgenomen, waar de artsen al snel vaststelden dat ze een miskraam kreeg. Toch weigerden ze haar een abortus te geven. Volgens de man van de zwangere vrouw wilden ze er niet mee instemmen omdat ze nog een hartslag van de foetus hoorden. De vrouw stierf een week na haar opname aan bloedvergiftiging.

Verboden

In Ierland is abortus verboden, zo staat in de grondwet. In 1992 bepaalde het Ierse Hooggerechtshof dat abortus moet worden toegestaan als het leven van een zwangere vrouw gevaar loopt als er niet wordt ingegrepen.

Die uitspraak moet in wetgeving worden omgezet, maar vijf achtereenvolgende regeringen wilden hun handen er niet aan branden, zodat er nog steeds geen wettelijke regeling is. Daardoor zijn er in ziekenhuizen regelmatig discussies over de vraag of een abortus moet worden toegestaan.

Naar de dood van Savita Halappanavar lopen drie onderzoeken: van het ziekenhuis zelf, van een inspectiedienst en van de Ierse justitie.