'Dagbesteding ook 2014 adequaat'

Aangepast op

De regeringspartijen PvdA en VVD willen dat nieuwe aanvragers die ook in 2014 gebruik willen maken van dagbesteding adequaat worden ondersteund. Dat bleek tijdens het debat over de regeringsverklaring.

Het kabinet is van plan het recht op dagbesteding voor dementerenden en gehandicapten in 2015 af te schaffen. Het wordt dan een voorziening, die de gemeenten moeten uitvoeren. In de Kamer was veel discussie over het overgangsjaar 2014. Dan hebben nieuwe aanvragers al geen recht meer.

PvdA-leider Samsom erkende dat er onduidelijkheid is gerezen en hij noemde het te belangrijk om die onduidelijkheid lang te laten duren. Hij en de VVD willen dat het kabinet met de gemeenten praat over een oplossing. De betrokkenen moeten in aanmerking komen voor adequate ondersteuning, vindt de coalitie.

Vaag

Een deel van de oppositie vindt de oproep van VVD en PvdA niet ver genoeg gaan en noemt het woord adequaat vaag. Onder meer SP, CDA en ChristenUnie willen dat de aanspraak op dagbesteding ook in 2014 wordt gewaarborgd.