Minister Kroatië weg om celstraf

Aangepast op

In Kroatië is de minister van Economische Zaken afgetreden nadat hij in Hongarije is veroordeeld tot een celstraf. Radimir Cacic moet 22 maanden de gevangenis in voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk.

Cacic heeft op een persconferentie gezegd dat hij zich bij het vonnis van de rechter neerlegt en al zijn politieke functies neerlegt. Hij was pas iets meer dan een jaar minister en was ook vicepremier in de centrum-linkse regering van premier Milanovic.

Cacic botste in januari 2010 op de snelweg naar Boedapest op een auto voor hem. Twee inzittenden van die auto kwamen om het leven. In eerste instantie werd Cacic alleen tot een voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld, maar in hoger beroep is dat een onvoorwaardelijke straf van 22 maanden geworden.

Politiek risico

Leden van de oppositie in Kroatië vinden dat premier Milanovic een politiek risico heeft genomen door Cacic in zijn regering op te nemen, hoewel hij wist dat er een rechtszaak tegen hem liep. Ze zijn bang dat het Kroatische imago in Europa een deuk oploopt. Kroatië wordt in juli van het volgend jaar lid van de Europese Unie.