Ook kritiek op buitenlands beleid

Aangepast op

In het debat over de regeringsverklaring is premier Rutte ook onder vuur komen te liggen over het buitenlands beleid. Op specifieke vragen over het Midden-Oostenbeleid wilde Rutte niet ingaan.

Zo vroeg CDA-leider Buma zich af of het denkbaar is dat een bewindspersoon van Rutte II gesprekken met Hamas voert. PVV-voorman Wilders probeerde Rutte uitspraken te ontlokken over eerdere standpunten over Israël van minister Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Weinig duidelijkheid

Rutte wilde geen antwoord geven op die vragen. "Als ik op één vraag inga, moet ik op allerlei andere aspecten ingaan van de samenwerking met Israël en de Palestijnse Autoriteit. Dat ga ik nu niet doen."

De oppositie was er verbaasd over dat het kabinet zo weinig duidelijkheid verschaft op zo'n belangrijk dossier en drong aan op snelle helderheid. Daarop beloofde Rutte een brief waarin het kabinet antwoorden geeft.

Vorige kabinet

Op de vraag van SGP-leider Van der Staaij of het Midden-Oostenbeleid van het kabinet dan is veranderd ten opzichte van het vorige kabinet antwoordde Rutte dat het op hoofdlijnen wordt voortgezet.