EC: meer vrouwen aan de top

Aangepast op

We krijgen meer vrouwen aan de top. Als het aan de Europese Commissie ligt tenminste. Het voorstel is nu dat in 2020 zeker 40 procent van de top van grote ondernemingen vrouw moet zijn. Dat betekent dat ze in de raad van bestuur moeten zitten van beursgenoteerde bedrijven. Maar dat vrouwenquotum stuit op veel weerstand.

Het huidige voorstel is door alle kritiek een afgezwakte versie van het origineel van eurocommissaris Viviane Reding van Justitie en Grondrechten. Zo zijn onder meer de sancties een stuk milder in het nieuwe voorstel en worden kleine en middelgrote bedrijven ontzien. Reding wilde de lidstaten eerst een dictaat opleggen, maar dat is nu veranderd in een doelstelling.

Mannen domineren de boel

De raden van bestuur worden nog altijd gedomineerd door mannen, 85 procent is man. In directies is dat 91 procent. Er zijn de afgelopen jaren op nationaal en Europees niveau wel initiatieven geweest om de balans gelijk(er) te trekken, maar de situatie verbeterde niet.

Het voorstel van de Europese Commissie moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en door de lidstaten. Nederland heeft overigens al een eigen doelstelling. In 2017 zouden de raden van bestuur voor zeker 30 procent uit vrouwen moeten bestaan.