NOS NieuwsAangepast

Offensief Israël tegen top Hamas

Israël is bezig met een offensief tegen de top van Hamas, uit vergelding voor de raketaanvallen op het zuiden van Israël vanuit de Gazastrook. Het eerste slachtoffer was vanmiddag Ahmed Jabari, de leider van de militaire vleugel van Hamas. Hij kwam om door een raketaanval op zijn auto. Ook zijn lijfwacht kwam om het leven.

De politie in de Gazastrook meldde daarna meer Israëlische luchtaanvallen, waarna onder de bevolking paniek ontstond. Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza kwamen bij die aanvallen nog eens acht Palestijnen om het leven en raakten tientallen mensen gewond.

De liquidatie van Jabari wordt door Israël het begin van "een bredere operatie" genoemd, waarbij volgens het leger alle opties worden opengehouden. Ook het sturen van grondtroepen wordt niet uitgesloten. "De boodschap is kraakhelder. Denk na. Als je vrede wilt komt er vrede. Als je wil doden slaan we terug", zei de Israëlische president Shimon Peres.

'Poorten van de hel'

De reactie van de militaire vleugel van Hamas is dat met deze actie "de poorten van de hel zijn geopend". Palestijnse militanten gingen door met raketaanvallen vanuit Gaza op het zuiden van Israël. Volgens Israëlische media zijn raketten onderschept boven Beersheba, de grootste stad in het gebied.

Een Israëlische legerwoordvoeder zei dat Jabari is gedood wegens zijn jarenlange terroristische activiteiten. Hij is de hoogste leider van Hamas die door Israël in de laatste vier jaar is gedood. Jabari stond al jaren bovenaan de dodenlijst van het Israëlische leger.

Zoon en broer

In 2004 kwamen een zoon en een broer van Jabari om bij een Israëlische beschieting van zijn huis. Vier jaar later vernietigde Israël het huis van Jabari tijdens de inval in de Gazastrook.

Aangenomen wordt dat Jabari het militaire brein was bij de verdrijving van de Fatah-beweging uit de Gazastrook in 2007. Israël zag hem ook als de man achter de ontvoering en gevangenhouding van de militair Gilad Shalit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl