'Snel duidelijkheid dagbesteding'

Aangepast op

Premier Rutte wil zo snel mogelijk duidelijkheid bieden over de dagbesteding. Veel partijen in de Kamer maken zich zorgen over het beleid en vinden de uitwerking onduidelijk en onzeker.

Het kabinet is van plan het recht op dagbesteding voor dementerende ouderen en gehandicapten in principe af te schaffen. Het wordt een voorziening die door de gemeenten wordt uitgevoerd.

Volgens het kabinet kunnen gemeenten meer maatwerk bieden en inspelen op plaatselijke omstandigheden. De overheveling gaat gepaard met een bezuiniging.

Overgangsjaar

Er was in de Kamer vooral veel discussie over het jaar 2014. Het kabinet wil het nieuwe systeem in 2015 invoeren, maar 2014 is een overgangsjaar. Bestaande gevallen houden dat jaar het recht op dagbesteding, maar nieuwe gevallen komen er in principe niet voor in aanmerking.

SP-leider Roemer zei dat veel mensen worden opgescheept met huiselijke ellende. Hij voegde eraan toe dat mensen in 2014 dan maar niet dement moeten worden.

Fatsoenlijke manier

Het kabinet gaat met de gemeenten overleggen over de precieze invulling van de maatregel, zei Rutte. "We moeten het bufferjaar 2014 op een fatsoenlijke manier doorkomen." PvdA-leider Samsom drong erop aan dat mensen in dat jaar niet tussen wal en schip vallen.