EC wil meer vrouwen aan de top

Aangepast op

Vrouwen moeten gemakkelijker tot topfuncties in het bedrijfsleven kunnen doordringen, vindt de Europese Commissie. Die heeft daarom een voorstel gepresenteerd dat ertoe moet leiden dat over acht jaar 40 procent van de plaatsen in de raad van bestuur van beursgenoteerde bedrijven worden ingenomen door vrouwen.

Die doelstelling moet al in 2018 worden gehaald door beursgenoteerde staatsbedrijven. De Europese lidstaten moeten daarvoor hun wetten aanpassen. De doelstelling geldt alleen voor grote bedrijven en niet voor kleine en middelgrote ondernemingen.

Nu worden raden van bestuur gedomineerd door mannen, 85 procent is man. In directies is nu 91 procent man.

Grote verschillen

De Commissie is met zijn voorstel gekomen op verzoek van het Europees Parlement. Ondanks veel publiek debat en vrijwillige initiatieven op nationaal en Europees niveau verbeterde de situatie niet. Sinds 2003 is het aandeel vrouwen in raden van bestuur jaarlijks gemiddeld met 0,6 procent gegroeid.

Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie en Grondrechten) wilde eerst de lidstaten een dictaat opleggen. Maar onder druk van onder andere het Europees Parlement is het voorstel afgezwakt tot een doelstelling.

Europarlementariƫr Corien Wortmann (CDA) is daar blij mee: "Op deze manier daag je de lidstaten uit om een doelstelling om te zetten in wetgeving. Met de grote verschillen in Europa werkt dat veel beter dan vanuit Brussel een dictaat opleggen."

Het voorstel van de Europese Commissie moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en door de lidstaten. Nederland heeft overigens al een eigen doelstelling. In 2017 zouden de raden van bestuur voor zeker 30 procent uit vrouwen moeten bestaan.