Brusselaren willen geen 'nepkerstboom'

Aangepast op

Een 25 meter hoge futuristische nepboom gemaakt van lichtgevende kubussen. Hoewel Brussel ervaring heeft met moderne kunstwerken, gaat dit de Brusselaren een stap tever. Het kunstwerk vervangt namelijk de traditionele kerstboom op de Grote Markt. Het stadsbestuur zegt het een moderne interpretatie van een kerstboom is, maar inwoners van de stad denken daar anders over; zij willen een kerstboom met kerst.

Inmiddels is er een online petitie gestart tegen het schrappen van de boom. Die is sinds vorige week al bijna 20.000 keer ondertekend. In de petitie staat stevige taal: "Na het verbod van varkensvlees in schoolrestaurants en het hernoemen van de kerstmarkt tot Winterpret, laten we nu ook niet nog onze kerstboom afnemen."

Debaerts maakt zich ook druk over de 'looks' van de nieuwe kerstboom. "Het heeft een koele, kille aanblik en dat is niet wat bij kerstmis hoort. We verlangen naar warmte en geborgenheid en het samenbrengen van mensen", zegt ze tegen onze correspondent Joris van Poppel.

Religie

Critici denken dat de kerstboom geschrapt wordt om de moslims in Brussel niet te beledigen. Gemeenteraadslid Bianca Debaets is begonnen met die discussie. Zij vermoedt dat religieuze aspecten doorslag hebben gegeven voor het schrappen van de boom. "Er is in Brussel een tendens om alles wat naar religie verwijst uit het openbare leven te schrappen", zegt Debaets. "Wat volgt? Alle paaseieren uit de stad verbannen omdat ze verwijzen naar Pasen?" Daarnaast gaat er volgens haar een traditie verloren.

Volgens het stadsbestuur heeft het schrappen niks te maken met religie. "Met de kerststal erbij zal de boom een waardig symbool zijn van onze culturele traditie", zegt burgemeester Freddy Thielemans tegen Het Laatste Nieuws.

Duur

De kosten van het kunstwerp helpen niet mee. De nepboom moet namelijk 44.680 euro kosten, zes keer meer dan de traditionele boom. Volgens het stadsbestuur is dat geen probleem; alles zou betaald worden door sponsorgeld.

Door: Maarten