Overvaller juwelier Nijmegen cel in

Aangepast op

De rechtbank heeft een 29-jarige man uit Amsterdam tot 5,5 jaar cel veroordeeld wegens betrokkenheid bij een overval op een juwelier in Nijmegen. De man hielp mee met de voorbereidingen van de juwelenroof en bestuurde de vluchtscooter.

De rechter acht bewezen dat zonder de man de overval niet had kunnen plaatsvinden. De 29-jarige Amsterdammer was de enige verdachte in de zaak, omdat de twee overvallers nooit zijn opgepakt.

Telefoons

De overvallers maakten bij de voorbereiding gebruik van telefoons die ze speciaal voor de roof hadden gekocht. De 29-jarige Amsterdammer verkocht die telefoons vervolgens door. De koper herkende de dader van camerabeelden, waarna de man kon worden aangehouden.

De verdachte heeft altijd ontkend dat hij iets met de overval te maken had. Zijn advocaat vond de getuige niet geloofwaardig, maar de rechter zag geen bezwaar.

Dwarslaesie

Juwelier Kamerbeek in Nijmegen werd in april 2011 overvallen. Toen de de winkelier de overvallers achterna ging, raakte hij met een van hen in gevecht. Daarbij vielen beiden in een naastgelegen bouwput.

De juwelier liep door de val een dwarslaesie op en kreeg bij het gevecht een klap op zijn hoofd, waarschijnlijk met een pistool. Het slachtoffer zit daardoor sinds de overval in een rolstoel. De rechter heeft dit de veroordeelde man zwaar aangerekend.

Scooter

De drie overvallers gingen er na de overval vandoor op één scooter. Uit gegevens op de telefoons die de veroordeelde man bij zich had, blijkt dat hij met dezelfde scooter van Amsterdam naar de juwelier in Nijmegen was gereisd.

De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. "Hoewel in het algemeen voor overvallen minder zware straffen worden opgelegd, heeft de rechtbank vanwege de zware verwondingen van de juwelier geen aanleiding gezien om lager te straffen dan de eis", zegt de persrechter.