'Goede hoop op uitroeien polio'

Aangepast op

Het aantal besmettingen met polio is nog nooit zo laag geweest. In oktober van dit jaar werden wereldwijd 177 nieuwe besmettingen vastgesteld. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 502.

Onderzoekers hebben goede hoop dat de ziekte voorgoed kan worden uitgeroeid. Virologen zijn momenteel bijeen op een congres in de Amerikaanse stad Atlanta.

Verlammingsverschijnselen

Volgens experts is de strijd tegen polio nog niet helemaal gestreden. Zo zou het aantal besmettingen in Nigeria dit jaar verdubbeld zijn ten opzichte van vorig jaar. Ook in Pakistan en Afghanistan komt polio nog steeds voor.

Voor polio bestaat geen geneesmiddel. Het enige dat helpt is inenten om te voorkomen dat mensen het krijgen. Polio, of kinderverlamming, is een virusinfectie die blijvende verlammingsverschijnselen kan veroorzaken.

Pokken

Tot de jaren 50 kwam polio op veel plaatsen in de wereld voor. In Nederland werden per jaar enkele honderden gevallen gemeld. Toen een vaccin werd gevonden, begon men wereldwijd te vaccineren.

Slechts één keer eerder slaagde de mensheid erin een ziekte compleet uit te roeien. In 1979 verklaarde de VN dat de pokken voorgoed overwonnen waren door een wereldwijd vaccinatieprogramma.