Protest bezuinigingen AWBZ

Aangepast op

Zorgondernemers, vakbonden en ouderenorganisaties luiden de noodklok. Ze vrezen dat de kabinetsplannen voor de AWBZ funest zijn. Met een paginagrote advertentie in De Telegraaf vragen ze aandacht voor de bezuinigingen.

In de advertentie zijn twee situaties te zien: hoe het wordt als het kabinet zijn plannen doorzet en hoe het volgens de organisaties beter kan. Volgens Actiz, de koepelorganisatie van zorgondernemers, is het regeerakkoord te ingewikkeld en krijgen ouderen en gehandicapten het extra zwaar door de nieuwe plannen. Zo moeten ouderen naar verscheidene loketten als ze zorg willen en gaat de kwaliteit van hun zorg erop achteruit, zegt Actiz.

Eigen budget

De koepelorganisatie wil dat Den Haag met de partijen om tafel gaat en luistert naar hun kennis. Samen zou dan gekeken kunnen worden hoe er wel bezuinigd kan worden. Volgens Actiz is het bijvoorbeeld goed om een loket te openen waar ouderen met alle zorgvragen terechtkunnen. Ook zouden ouderen een eigen budget moeten krijgen, net zoals het pgb in de gehandicaptenzorg.

Actiz denkt dat er op die manier 1,2 miljard euro bespaard kan worden. Dat is de helft van wat het kabinet wil. Meer is onverantwoord, zegt de organisatie.