Onderzoek taserdood: 'Politie was roekeloos'

Aangepast op

De Australische politie ging "tekeer als schooljongens uit een film". Dat blijkt uit het onderzoek naar de Braziliaanse student die overleed nadat hij veertien keer was getaserd.

De lijkschouwer uit Sydney concludeert dat de politie roekeloos en buitensporig gehandeld heeft bij de arrestatie. Ook misbruikten de agenten hun macht. De familie van de 21-jarige Roberto Curti wil dat de agenten gestraft worden.

Roberto werd in maart veertien keer getaserd en kreeg drie bussen pepperspray in zijn gezicht gespoten, omdat hij een gewapende overval zou hebben gepleegd. Daarna bleek dat hij alleen twee rollen biscuit had gestolen.

Supermenselijk

Roberto was onder invloed van een kleine hoeveelheid lsd. Volgens de politie had hij 'supermenselijke krachten', waardoor ze hem niet onder bedwang kregen. Om hem te kunnen arresteren gaven de agenten hem zeven stroomstoten van 50.000 volt binnen een minuut.

Al eerder was er grote kritiek op het optreden van de politie bij de arrestatie van Roberto. Ondanks zijn dood vindt de politiecommissaris van Sydney de taser nog altijd nuttig. In andere gevallen zouden namelijk levens worden gespaard door de taser.

Bekijk hieronder de beelden.

Er zijn ook beelden gemaakt door de politie tijdens het incident. Let op, de beelden zijn schokkend.

Controversieel

Taserpistolen worden in Australiƫ vaak gebruikt. Toch is dit niet het eerste incident waarbij het misgaat. In 2008 kregen agenten een boete omdat ze een man dertien stroomstoten hadden gegeven. De Australische Ombudsman concludeert dat de agenten niet goed weten hoe ze met het wapen om moeten gaan.

Amnesty International kwam begin dit jaar met cijfers over het tasergebruik in Amerika. Zij zeggen dat er daar in de afgelopen tien jaar 500 doden gevallen zijn door tasers.

De Nederlandse regering wil ook een proef doen met stroomstootwapens. De taser moet in het standaardpakket van agenten zitten, vindt minister Opstelten van Justitie.

Door: Maarten