Extreem tasergeweld politie Sydney

Aangepast op

Politieagenten uit Sydney "gingen tekeer als schooljongens uit een film" toen ze een Braziliaanse student dood taserden. Dat blijkt uit een onderzoek dat de lijkschouwer van Sydney heeft laten uitvoeren.

De 21-jarige Roberto Curti overleed in maart nadat hij veertien stroomstoten had gekregen en er drie bussen pepperspray in zijn gezicht waren gespoten. De agenten achtervolgden de student omdat ze dachten dat hij een gewapende overval had gepleegd.

De student bleek uiteindelijk niet betrokken te zijn geweest bij een gewapende overval, hij had alleen twee rollen biscuit gestolen. Volgens de lijkschouwer handelde de politie roekeloos en buitensporig tijdens de arrestatie en misbruikten de agenten hun macht.

Gespaard

De student was tijdens zijn arrestatie onder invloed van een kleine hoeveelheid lsd. Volgens de agenten had hij daardoor een buitensporige kracht. Om hem onder controle te krijgen, gaven ze hem tijdens zijn arrestatie binnen een minuut zeven stroomstoten.

De familie van de Braziliaanse student had aangedrongen op het onderzoek van de lijkschouwer. Zij willen nu dat de agenten door de rechter gestraft worden.

In eerdere onderzoeken werd het excessieve geweld bij de arrestatie van Roberto Curti ook al veroordeeld. Toch vindt de politiecommissaris van Sydney de taser nog altijd nuttig. In andere gevallen zouden levens worden gespaard door het gebruik van de taser.