Obama steunt 'omstreden' generaal

Aangepast op

De Amerikaanse president Obama steunt zijn generaal John Allen, die momenteel onder vuur ligt vanwege een e-mailwisseling. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis is Obama zeer tevreden over het werk van Allen.

De woordvoerder verwierp de gedachte dat de veiligheid van de VS in het geding is geweest.

Verdachte e-mails

Allen ligt onder vuur omdat hij meerdere verdachte e-mails heeft gestuurd naar Jill Kelley, een vrouw die betrokken was bij het schandaal rond generaal en voormalig CIA-directeur Petraeus.

Volgens bronnen in Washington zijn de e-mails tussen Allen en de vrouw niet seksueel getint. Wel werden veelvuldig koosnaampjes gebruikt als 'sweethart' (schat) en 'dear' (lief).

Allen is momenteel bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Afghanistan. Hij is kandidaat voor het militaire leiderschap van de NAVO in Europa.

Patraeus

Petraeus trad vrijdag af als directeur van de CIA, nadat bekend was geworden dat hij een verhouding heeft gehad met zijn biografe. De vrouw met wie Allen de mailwisseling had, zou zijn bedreigd door de biografe.

Waarnemers zeggen dat het schandaal rond Petraeus de vorming van het nieuwe veiligheidskabinet van Obama bemoeilijkt. Obama geeft later vandaag een persconferentie.