Ophef in Brussel over kerstboom

Aangepast op

In Brussel is ophef ontstaan over de traditionele kerstboom op de historische Grote Markt.

Het stadsbestuur heeft besloten daar dit jaar geen kerstboom neer te zetten, maar een futuristisch kunstwerk, een 25-meter hoge constructie van stalen kubussen.

Volgens het stadsbestuur is het een moderne interpretatie van een kerstboom.

Veel kritiek

Er is veel kritiek op die beslissing. Op internet is een petitie tegen het schrappen van de traditionele den in een week tijd bijna 20.000 keer ondertekend.

Sommige critici vermoeden dat de kerstboom is geschrapt om de moslimminderheid in Brussel niet tegen het hoofd te stoten.

"Alle paaseieren verbannen?"

De discussie werd aangezwengeld door gemeenteraadslid Bianca Debaets. De christen-democrate vermoedt dat het religieuze aspect de doorslag heeft gegeven bij het besluit om de kerstboom te schrappen.

"Er is in Brussel een tendens om alles wat naar religie ruikt uit het openbare leven te schrappen", zegt Debaets. "Wat volgt? Alle paaseieren uit de stad verbannen omdat ze verwijzen naar Pasen?"

Kerststal

Het stadsbestuur ontkent dat het schrappen van de traditionele kerstboom bedoeld is om religieus neutraal te blijven. De traditionele kerststal blijft wel op de Grote Markt staan.