'Roc's willen 100 mln van Asscher'

Aangepast op

Vier grote regionale opleidingscentra willen een schadevergoeding van 100 miljoen euro van het Rijk. Ze zeggen dat ze miljoenen zijn misgelopen, omdat het kabinet in 2007 besloot de inburgeringscursussen over te laten aan de vrije markt.

Het gaat om de roc's Albeda en Zadkine in Rotterdam, het roc Mondriaan in Den Haag en het roc Amsterdam. De scholen dienen de claim eind deze maand in tegen het ministerie van Sociale Zaken van minister Asscher.

Onmogelijk te concurreren

De roc's waren sinds 1998 verplicht inburgeringslessen aan te bieden. Maar dat veranderde door de wetswijziging in 2007. Een advocaat zegt in de Volkskrant dat het onmogelijk is om dan opeens te concurreren op de markt.

Het wegblijven van cursisten leidde bijvoorbeeld bij het roc Amsterdam tot minder inkomsten, dure ontslagregelingen en overtollige gebouwen.

Financiƫle tegenvallers

Barkhuysen zegt dat vooral de roc's in de Randstad zijn getroffen, omdat daar de meeste inburgeraars wonen. Het ministerie had een klein budget voor schadedekking, maar afspraken over aanvullende schadevergoeding zijn volgens de advocaat nooit nagekomen.

Onlangs kwamen er andere financiƫle tegenvallers van de roc's in het nieuws. Zo werd er gespeculeerd met geld dat was bestemd voor huisvesting en onderwijs en had een roc te veel vastgoed aangekocht.