'Vegetatieve patiënt communiceert'

Aangepast op

Een Canadees die al ruim tien jaar in vegetatieve toestand leeft, heeft geen pijn. Dat konden onderzoekers zien aan zijn hersenactiviteit tijdens een scan, meldt de BBC.

Het is de eerste keer dat een vegetatieve patiënt met een zware hersenbeschadiging antwoord geeft op vragen die relevant zijn voor zijn behandeling. In het BBC-programma Panorama zeiden zijn dokters dat dat een doorbraak is en medische lesboeken herschreven moeten worden.

Tot nu toe werd aangenomen dat vegetatieve patiënten niets van de wereld om hen heen kunnen waarnemen, ook al hebben ze hun ogen open.

Niet meer communiceren

De 39-jarige Scott Routley raakte twaalf jaar geleden zwaargewond bij een auto-ongeluk. Daarna kon hij niet meer communiceren. Hij gaf geen enkele emotionele reactie en kon zijn ogen niet focussen.

Maar tijdens de recente MRI-scan stelden artsen Routley vragen en bekeken de onderzoekers zijn hersenactiviteit. Uit die activiteit was af te leiden of hij 'ja' of 'nee' bedoelde.

"Duidelijk niet vegetatief"

De Britse neurowetenschapper Adrian Owen, die het onderzoek leidt, denkt dat Routley "duidelijk niet vegetatief" was. "Scott heeft kunnen laten zien dat hij een bewuste, denkende geest heeft", zegt hij tegen de journalist van Panorama.

"We hebben hem meerdere keren gescand en uit het patroon van zijn hersenactiviteit blijkt dat hij er duidelijk voor kiest om onze vragen te beantwoorden. We geloven dat hij weet wie en waar hij is."

"Het is al jaren ons doel om een patiënt iets te kunnen vragen dat belangrijk voor ze is", aldus Owen. "In de toekomst kunnen we vragen wat we kunnen doen om de kwaliteit van hun leven te verbeteren. Iets simpels als vermaak of de tijden waarop ze worden gewassen en gevoed."