Petraeus-gate breidt zich uit

Aangepast op

Het begon met CIA-chef David Petraeus die moest aftreden, maar inmiddels heeft de affaire zich flink uitgebreid. Vandaag raakte John Allen, de Amerikaanse commandant in Afghanistan, bij het schandaal is betrokken. Allen nam daar in juli 2012 het commando over van Petraeus.

Rondom de affaire van Petraeus zijn inmiddels vier personen betrokken. Ten eerste natuurlijk Petraeus zelf. Hij zou een buitenechtelijke relatie hebben gehad met zijn biografe, Paula Broadwell. Volgens sommige betrokkenen gebruikten Broadwell en Patraeus allerlei trucs om hun e-mailverkeer geheim te houden. Tot voor kort dus. De FBI neemt de zaak erg hoog op; met de affaire zou de nationale veiligheid zelfs in het geding zijn gekomen.

20.000 e-mails

Broadwell had niet alleen mailcontact met Patraeus maar ook met Jill Kelly, een vriendin van de familie Patraeus. Zij kwam volgens Broadwell te dicht bij Petraeus. "Blijf bij hem vandaan", zou ze hebben gezegd.

Toen de FBI dit mailcontact tussen de twee vrouwen onderzocht, kwam ook aan het licht dat Kelley intensief contact heeft gehad met Jon Allen, de eerder genoemde hoge generaal. Allen zou tussen 2010 en 2012 meer dan 20.000 seksueel getinte berichten hebben gestuurd naar Kelley. Ook hier zit de FBI nu bovenop.

Allen was tot voor kort een geroemd commandant die in de running was om benoemd te worden tot de nieuwe opperbevelhebber van de NAVO-strijdkrachten in Europa. Die benoeming is inmiddels uitgesteld.

Obama

Inmiddels heeft president Obama gezegd achter Allen te staan. Zijn woordvoerder laat weten dat Obama "vertrouwen" heeft in de commandant. "Ik kan u vertellen dat de president erg veel respect heeft voor generaal Allen en de diensten die hij heeft verleend aan dit land, net als voor het werk dat hij heeft gedaan in Afghanistan."

Het onderzoek naar de vier is in volle gang. Vannacht werd het huis van Broadwell door de FBI onderzocht. Ook de politieke consequenties zijn niet mis. Het Amerikaanse congres is boos omdat het pas laat over de hele kwestie werd ingelicht. Net als de rest van de wereld moesten de Amerikaanse politici het nieuws uit de krant halen. Het congres gaat morgen dan ook verhaal halen bij de FBI en de CIA. Dan mogen zij zich gaan verantwoorden over de gang van zaken.

De weg een beetje kwijtgeraakt in deze intriges? Dit filmpje van de Taiwanese website NMA.tv legt het nog een keertje voor je uit: