Frankrijk erkent Syrische Coalitie

Aangepast op

Frankrijk erkent de Syrische Nationale Coalitie als enige vertegenwoordiging van het Syrische volk. Dat heeft de Franse president Hollande gezegd op een persconferentie. Hij ziet de Coalitie als de toekomstige voorlopige regering van een democratisch Syriƫ.

Afgelopen weekend besloten de belangrijkste Syrische oppositiegroepen zich te verenigen, na ruim anderhalf jaar verdeeldheid. De Coalitie wil worden erkend als legitieme vertegenwoordiger van het Syrische volk en hoopt daarnaast op geld, zodat de opstandelingen wapens kunnen kopen.

Tot nu toe hebben alleen Saudi-Arabiƫ en vijf Golfstaten de Syrische Nationale Coalitie erkend. Frankrijk is het eerste Europese land die dat doet.

Wapens

President Hollande was terughoudend over het leveren van wapens aan de Coalitie. Hij wil pas over bewapening van de opstandelingen nadenken zodra er een echte voorlopige regering is gevormd.

De belangrijkste Syrische oppositiegroepen richtten de Syrische Nationale Coalitie afgelopen zondag op in de golfstaat Qatar. Vereniging van de verschillende groepen was een belangrijke wens van het Westen en de Arabische Liga.