Het EK van 2020 in 12 landen?

Aangepast op

Voetbalbond UEFA heeft grootse plannen als het gaat om de organisatie van het Europees kampioenschap voetbal van 2020. Dan viert het EK haar 60e verjaardag en het idee is om het toernooi dan in 12 landen te laten plaatsvinden, in plaats van één of twee zoals normaal gesproken het geval is. Dat zegt bestuurslid The Zwanziger tegen de Duitse krant Bild.

Het voorstel komt van UEFA-president Michel Platini. In 2012 kwam hij voor het eerst met het idee. In totaal mogen er 24 landen meedoen aan het toernooi van 2020. En als het aan Platini ligt, komen de eerste 12 landen die op de Europese ranglijst staan in aanmerking voor het organiseren van de wedstrijden.

Nederland

Die landen moeten zich dan wel eerst plaatsen voor de eindronde. Als we de huidige ranglijst aanhouden, zouden dat Spanje, Engeland, Duitsland, Italië, Frankrijk, Portugal, Oekraïne, Nederland, Rusland, België, Griekenland en Turkije zijn.

Vervolgens zou ieder van die landen een stad kiezen waar de wedstrijden gespeeld worden. Er zijn ook geruchten dat er voor de halve finales en de finale nog een dertiende stad wordt aangewezen. Volgende maand wil Platini voor het plan een voorstel indienen bij de nationale bonden van UEFA. Ook het dagelijks bestuur moet nog groen licht geven. Zij hebben dan tot januari 2013 om een beslissing te nemen.