Barbie overtrad de wet met baby

Aangepast op

De makers van het tv-programma 'Barbie's Baby' krijgen waarschijnlijk een boete voor het overtreden van de Arbeidstijdenwet.

Dat heeft minister Asscher van Sociale Zaken gezegd in de Tweede Kamer, als antwoord op vragen van de SGP. De partij wilde onder meer weten of de minister het acceptabel vindt om baby's te gebruiken om kijkcijfers op te stuwen.

Volgens Asscher zijn omroepen zelf verantwoordelijk voor wat ze uitzenden. In dit geval is er volgens hem sprake van kinderarbeid, omdat er een pasgeboren baby aan meedoet. De makers dachten volgens hem dat dat wel mocht, omdat het programma om de ouders draait en niet om het pasgeboren meisje.

Ontheffing

Volgens de inspectie SZW is er wel degelijk sprake van kinderarbeid, ook als het kind zelf niet werkt maar door de ouders wordt betrokken bij arbeid. Dat mag alleen als er een ontheffing wordt verleend.

Er wordt nu waarschijnlijk een boete opgelegd. Voor het RTL-programma werden de eerste dagen vastgelegd van de baby van realityster Barbie.

Broodwinning

Barbie zei eerder op televisie dat ze vooral aan de serie meedeed om geld te verdienen. De baby wordt dus gebruikt voor broodwinning, vindt de SGP, maar volgens minister Asscher is dat niet genoeg reden voor de overheid om meteen in te grijpen.

De SGP wilde ook weten of de Raad voor de Kinderbescherming zich met de zaak heeft bemoeid. Volgens minister Asscher is dat niet gebeurd, omdat bij de Raad geen zorgelijke signalen zijn binnengekomen over het meisje of over haar opvoeding.