Longarts Postmus afdelingshoofd af

Aangepast op

Het VU medisch centrum in Amsterdam hoeft longarts Piet Postmus, die door het ziekenhuis op non-actief was gesteld, niet meer terug te nemen als afdelingshoofd. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald.

Postmus spande vorige maand een kort geding aan tegen zijn werkgever omdat hij zijn baan als hoofd van de longafdeling van het ziekenhuis terug wil. Hij mocht van het VUmc wel weer als arts aan de slag, maar niet meer als afdelingshoofd. Ook mocht hij zijn functie van hoogleraar blijven uitoefenen. Overleg met de directie leverde niets op, aldus Postmus' advocaat Felix Chorus over het besluit om naar de rechter te stappen.

De rechter noemt het voorstel van het VUmc dat Postmus alleen zijn functie van afdelingshoofd neerlegt "redelijk". Postmus' overige werkzaamheden en arbeidsvoorwaarden blijven gelijk en hij zal er in inkomen niet op achteruitgaan, zegt de rechtbank. "De rechter is van mening dat van Postmus daarom in redelijkheid mag worden gevergd dat hij de functiewijziging accepteert".

Postmus wil niet in de media op de uitspraak reageren. Het VUmc laat weten dat hij weer welkom is en wacht zijn reactie af.

Non-actief

De longarts werd eind augustus op op non-actief gezet nadat zijn positie volgens het ziekenhuisbestuur onhoudbaar was geworden. De arts trok in juli aan de bel bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de raad van toezicht van het ziekenhuis. Hij vreesde voor de patiƫntveiligheid vanwege langlopende ruzies op de afdeling longchirurgie.

Het ziekenhuis vindt dat Postmus niet op de juiste manier heeft gecommuniceerd door eerst naar de inspectie te stappen. Hij had de zaak eerst intern moeten aankaarten. De rechter is het daarmee eens. Zijn kwaliteiten als arts en hoogleraar staan niet ter discussie.

Belangenverenigingen van patiƫnten reageerden verontwaardigd op de maatregelen tegen Postmus, omdat hij de problemen juist had aangekaart.