Trombosepil bespaart miljoenen

Aangepast op

Twee nieuwe medicijnen tegen trombose leveren een besparing op van miljoenen euro's. Ze worden vanaf 1 december vergoed door de zorgverzekeraars. Ook zijn ze veel gebruiksvriendelijker voor patiƫnten.

De medicijnen kunnen oraal worden ingenomen en patiƫnten hoeven niet steeds naar de trombosedienst om de dikte van hun bloed te laten controleren, omdat de nieuwe pillen een constante werking hebben. Dat maakt de kans op stolling of juist dun bloed kleiner.

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft een akkoord bereikt met de fabrikanten van de twee nieuwe antistollingsmiddelen. De pillen, Pradaxa en Xarelto, waren aanvankelijk duurder dan de bestaande, maar minister Schippers heeft afspraken gemaakt over een prijsverlaging.

Schippers is tevreden met het resultaat. Ze zegt dat het loont om in gesprek te gaan met fabrikanten. "Hierdoor kunnen we onze zorg ook in de toekomst betaalbaar houden", aldus de minister.

De middelen mogen pas worden voorgeschreven als er afspraken zijn gemaakt tussen ziekenhuizen, artsen en ambulancediensten over verantwoordelijkheden in spoedeisende situaties.