Zijlstra: overheidsfinanciën op orde

Aangepast op

VVD-fractievoorzitter Zijlstra heeft nog eens het belang onderstreept van gezonde overheidsfinanciën. Bij het debat over de regeringsverklaring in de Tweede Kamer zei hij dat nu niet ingrijpen zou betekenen dat de toekomst van nieuwe generaties slechter wordt.

Hij erkende dat de maatregelen iedereen zullen raken. Zijlstra kreeg van veel kanten kritiek op het verschil tussen wat de VVD voor de verkiezingen heeft beloofd en wat de partij heeft binnengehaald. Daarbij werd onder meer gewezen op het aanvankelijke VVD-standpunt dat er niet verder zou worden getornd aan de hypotheekrenteaftrek en op de belofte dat mensen die werken duizend euro bonus zouden krijgen. CDA-leider Buma zei dat de VVD "ontzettend stupide heeft onderhandeld: alles weggegeven en bijna niets binnengehaald".

Concessies

Zijlstra zei dat VVD en PvdA allebei dingen hebben binnengehaald en dat ze ook allebei concessies hebben gedaan. De VVD-fractievoorzitter sprak met kracht tegen dat de VVD-onderhandelaars niet wisten wat er in hun programma stond.

Zijlstra zei verder dat hij niet trots is op de onrust onder de bevolking over de zorgpremie. Volgens de fractievoorzitter is die onrust mede veroorzaakt door de VVD.