Karadzic wil moslimleider horen

Aangepast op

Radovan Karadzic wil de voormalige leider van de moslims in Srebrenica, Naser Oric, laten oproepen als getuige bij het Joegoslaviƫtribunaal. Met de getuigenis wil Karadzic aantonen dat de moslims in Srebenica ook bloed aan hun handen hebben.

Karadzic staat bij het Joegoslaviƫtribunaal terecht voor oorlogsmisdaden en genocide, onder meer vanwege de massamoord in 1995 op moslims in Srebrenica. Hij had Oric al gevraagd om vrijwillig te komen getuigen, maar dat weigerde hij.

Oric is eerder berecht door het tribunaal. Hij was in de jaren 90 de militaire leider van de moslims in Srebrenica en stond bij vijanden bekend als 'het moslimbeest'. In 2006 kreeg hij twee jaar cel omdat hij niet had verhinderd dat ondergeschikten oorlogsmisdaden begingen. Die straf had hij toen al in voorarrest uitgezeten. In 2008 werd Oric in hoger beroep alsnog vrijgesproken.

Geen gedemilitariseerde zone

Volgens Karadzic kan Oric verklaren dat Srebrenica helemaal geen gedemilitariseerde zone was, zoals met de VN was afgesproken. In de moslimenclave werd volgens Karadzic een flink wapenarsenaal verborgen gehouden.

Ook wil Karadzic de moslimleider laten verklaren dat Servische buurdorpen vanuit Srebrenica werden aangevallen. Daarmee wil Karadzic aantonen dat de Servische aanval op Srebrenica rechtmatig was. Omdat Oric niet vrijwillig wil getuigen, heeft Karadzic nu bij de rechters een verzoekschrift ingediend om hem te dagvaarden.