Graven naar de restanten van Arafat is begonnen

Aangepast op

Dag 1 van het graven naar de restanten van Yasser Arafat is van start gegaan. Vandaag wordt er in het Palestijnse Ramallah een begin gemaakt met het verwijderen van het beton en de stenen rondom het graf. Arafat, de voormalig leider van de Palestijnse gebieden, wordt omhoog gehaald om de precieze oorzaak van zijn dood te onderzoeken; hij zou mogelijk zijn vergiftigd.

In totaal zal het proces zo'n 15 dagen in beslag nemen. Het is namelijk niet zo dat er met graafmachines 'even' naar het graf gegraven wordt. Het opgraven is een ambachtelijk proces dat met de hand gebeurt. Machines zouden de stoffelijke resten kunnen beschadigen en dat is nu net niet de bedoeling.

Tandenborstel

Dat stoffelijk overschot is namelijk nodig om de precieze doodsoorzaak van Arafat te bepalen. Onderzoekers uit Frankrijk gaan kijken of beschuldigingen van vergiftiging kunnen kloppen. De Palestijnen zeggen dat hun oud-leider, die acht jaar geleden overleed, is vergiftigd door Israƫl. Een Zwitsers laboratorium ontdekte eerder dit jaar polonium op een tandenborstel en op de kleding van Arafat. Vervolgens heeft de vrouw van Arafat, Soeha, aangifte gedaan en toestemming gegeven het lichaam op te graven.

Polonium is een radioactieve stof en nauwelijks te verkrijgen door 'gewone' mensen. Alleen regeringen en directies van nucleaire installaties zouden er aan kunnen komen. De Arabische tv-zender al-Jazeera gaf de vermoedens nog meer gewicht door te zeggen dat Arafat vlak voor zijn dood typische symptomen van zo'n vergiftiging had: diarree, overgeven en gewichtsverlies.

26 november

Franse artsen hadden na de dood van Arafat juist vastgesteld dat hij was overleden door een hersenbloeding. Of die diagnose klopt, moet de komende weken uitwijzen: op 26 november gaat een delegatie van Franse rechters, Zwitserse deskundigen en Russische onderzoekers richting Rammalah om de resten te onderzoeken op eventuele sporen van vergiftiging.

Door: Dorien