NOS NieuwsAangepast

Zaak-Petraeus: nu al twee vrouwen

Door buitenlandredacteur Achille Prick

De baas van de CIA, een Amerikaanse opperbevelhebber in Afghanistan, twee vrouwen en duizenden pagina's met onderling e-mailverkeer, waarin ook seksuele toespelingen staan. Genoeg ingrediënten voor Hollywood, maar nu is het echt gebeurd.

CIA-baas David Petraeus is inmiddels afgetreden. Daarnaast loopt er een onderzoek naar de Amerikaanse opperbevelhebber in Afganistan, John Allen. Verder kent deze zaak voorlopig meer vragen dan antwoorden.

Het verhaal lijkt te beginnen ergens afgelopen zomer in Florida. De 37-jarige Jill Kelley, getrouwd en moeder van twee kinderen, heeft al een tijd last van een stalker via e-mail. Ze doet haar beklag bij een bekende, een lagere FBI-agent. Die speelt de zaak door en op enig moment wordt een onderzoek gestart.

Rode oortjes

De FBI stelt vast dat degene die Jill Kelley bestookt, Paula Broadwell is. Als de FBI buiten Broadwells medeweten om haar computer bekijkt, krijgen de rechercheurs rode oortjes. Plots zijn ze deelgenoot van intieme e-mails tussen Broadwell en David Petraeus. Niemand minder dan de baas van de CIA en voormalig opperbevelhebber in Irak en Afghanistan. De Amerikaanse voorbeeldmilitair bij uitstek.

Paula Broadwell, afgestudeerd aan de prestigieuze militaire academie West Point, blijkt jaren een intieme relatie te hebben gehad met Petraeus. Ze is ook de schrijfster van zijn biografie, die overigens niet goed werd ontvangen. Het zou een kritiekloze lofzang zijn op de smetteloze carrière van haar minnaar.

Maar Broadwell lijkt zich niet zeker te hebben gevoeld. Ze zag in Jill Kelley blijkbaar een concurrente in de liefde. Want in talloze anonieme mails en telefoontjes aan haar maakt ze duidelijk dat David Petraeus van haar is. Kelley is een bekende van de familie Petraeus.

Ongepast

In één van de mails beschuldigt Broadwell Kelley ervan dat ze Petraeus tijdens een diner onder de tafel "ongepast zou hebben aangeraakt". Dat lijkt het moment dat alle bellen gaan rinkelen in Washington. Althans binnen de muren van het Federal Bureau of Investigation, de FBI. Uit de vele mails wordt opgemaakt dat Broadwell goed op de hoogte was van het leven van Petraeus.

Wat weet deze mevrouw allemaal? Inmiddels vertoont CNN een filmpje van Broadwell tijdens een lezing op een Universiteit in Denver. Ze spreekt over de aanval op het Amerikaans consulaat in het Libische Benghazi. Daarbij kwam op 11 september de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens om het leven. Uit haar woorden zou zijn op te maken dat ze informatie heeft die alleen bij de CIA bekend zou moeten zijn.

Gevoelig

De aanval in Benghazi is een gevoelige kwestie. Had de CIA dit geweld en daarmee de dood van Stevens kunnen voorkomen? Petraeus had deze week voor een commissie moeten verschijnen om hierover ondervraagd te worden. Dat gaat niet door nu hij is afgetreden.

Terug naar het verloop van de zaak-Petraeus. In september confronteren FBI-agenten Broadwell met de mails tussen haar en de CIA-baas. De 40-jarige getrouwde moeder van twee kinderen geeft toe dat ze een affaire heeft gehad met Petraeus.

Liefdesrelatie

Eind oktober krijgt ook David Petraeus zelf bezoek van FBI-agenten. Ook hij geeft meteen toe dat hij een liefdesrelatie heeft gehad met Paula Broadwell. Volgens het Witte Huis is president Obama kort na zijn herverkiezing ingelicht over de hele affaire en niet lang daarna biedt Petraeus zijn ontslag aan. Obama accepteert dat.

En nu doet de FBI ook onderzoek naar generaal John Allen, de Amerikaanse opperbevelhebber in Afghanistan. Hij zou ongepast e-mailcontact gehad hebben met Jill Kelley. De getrouwde Allen heeft direct ontkend iets verkeerds gedaan te hebben. Hij zou binnenkort benoemd worden tot bevelhebber van de NAVO-troepen in Europa. Die benoeming is hangende het onderzoek uitgesteld.

Volgens de FBI is er zeer waarschijnlijk een verband tussen de vier. Inmiddels is er ook huiszoeking gedaan bij Paula Broadwell. FBI-agenten maakten foto's van de woning in Charlotte waar Broadwell woont met haar man en twee kinderen. Verder zijn er enkele computers in beslag genomen en dozen met documenten.

De vader van Broadwell heeft zich ook gemeld. Volgens hem gaat het niet om de affaire tussen zijn dochter en Petraeus. "Er is veel meer aan de hand, wacht maar af", verklaarde hij. Broadwell en Kelley hebben inmiddels allebei al gerenommeerde advocaten in de arm genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl