Steven Sinofsky: leider of lastpak?

Aangepast op

Steven Sinofsky, die naam is trending op Twitter en niet zonder reden: hij is de baas van Windows binnen Microsoft - of eigenlijk wás de baas. Sinofsky is per direct opgestapt bij het bedrijf. Opvallend, omdat dat nog geen maand na de lancering van Windows 8 gebeurt.

Sinofsky werkte al sinds 1989 bij Microsoft. In de industrie wordt verbaasd gereageerd, maar Sinofsky en Microsoft-directeur brengen het alsof het een dag als alle andere is. In een brief aan zijn collega's schrijft Sinofsky dat hij "nieuwe mogelijkheden" zoekt en dus iets anders wil gaan doen. Ook zegt hij dat "wat je er ook over leest of hoort, de enige reden een persoonlijke beslissing was".

Ballmer zegt dat hij dankbaar is voor alles wat Sinofsky heeft gedaan, maar dat de functiewissel er juist voor moet zorgen voor dat Microsoft een dominante factor blijft in de sector. Windows heeft nu een sterke basis en ze willen sneller dingen ontwikkelen, met heel Microsoft samen.

Teamplayer

En dat laatste zou wel eens belangrijk kunnen zijn. De reden voor Sinofsky's vertrek is namelijk niet helemaal duidelijk; het zou in goed overleg gebeurd zijn, maar op internet wordt ook genoemd dat hij niet de teamplayer was zoals Microsoft die voor ogen had.

Sinofsky begon als programmeur en kreeg uiteindelijk de leiding over Microsoft Office en later Windows, na de lancering van het veelgeplaagde Windows Vista. Onder Sinofsky kwam het meer geprezen Windows 7 uit. Ook stond hij aan het roer van Surface, de eerste tablet van Microsoft.

Irritant

Volgens techsite The Verge lag er juist een grotere rol voor Sinofsky in het verschiet bij Microsoft, zelfs de mogelijkheid om Ballmer op te volgen. Maar de website schrijft ook over meerdere bronnen binnen Microsoft die hem "irritant" en "afstotelijk" noemen. Hij zou ook agressief te werk gaan bij het beschermen van 'zijn' product.

Michael Gartenberg, analist bij Gartner, noemt het plotselinge vertrek vreemd. "Op zo'n hoog niveau zie je dat niet vaak." Bij bronnen binnen Microsoft is zelfs het woord 'oorlog' gevallen, oorlog tussen Ballmer en Sinofsky.

Eén ding is duidelijk: bij Microsoft zijn er weinig mensen die rouwen om zijn vertrek.