2,5 miljoen Syriërs op de vlucht

Aangepast op

In Syrië zijn zeker 2,5 miljoen mensen door de burgeroorlog in eigen land op de vlucht. Ze zijn door de burgeroorlog uit hun huis verdreven, zegt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De organisatie baseert zich op schattingen van de Rode Halve Maan, de islamitische zusterorganisatie van het Rode Kruis.

Tot nu toe ging de VN uit van 1,2 miljoen vluchtelingen in Syrië, een land met ongeveer 22,5 miljoen inwoners. Volgens officiële cijfers zijn zeker 400.000 Syriërs gevlucht naar de buurlanden Turkije, Libanon, Jordanië en Irak. In werkelijkheid is dat aantal waarschijnlijk veel hoger.

De 2,5 miljoen vluchtelingen in Syrië zelf is volgens de UNHCR nog een voorzichtige schatting. "De vluchtelingen zijn moeilijk te tellen en te benaderen", zegt een woordvoerder. "Ze verplaatsen zich en verbergen zich. Ze zijn letterlijk op de vlucht."

Schuilplaats

Veel inwoners van Ras al-Ain zijn al naar Turkije gevlucht. Ook worden gewonden in Turkije behandeld; zeker tien van hen zijn in een ziekenhuis in Ceylanpinar overleden. Sommige leegstaande huizen in Ras al-Ain worden door de opstandelingen gebruikt als schuilplaats.

Ook op andere plaatsen in Syrië gaat de strijd door. NOS-correspondent Sander van Hoorn, die in Damascus zit, meldt dat de buitenwijken Tadamon en Yarmouk de hele nacht zijn beschoten. Vanochtend gebeurde dat ook in de wijk Daraya.