Verhaeren stopt als zwemcoach

Aangepast op

Jacco Verhaeren stopt als coach bij de zwembond en verlengt zijn contract als technisch directeur tot en met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016.

Dat maakte de 43-jarige succestrainer dinsdag bekend in Eindhoven.

De veertigjarige oud-zwemmer Marcel Wouda wordt de nieuwe coach van onder anderen Ranomi Kromowidjojo.

Wouda is al sinds 2003 als trainer actief. Als jeugdbondscoach werkte hij ook al samen met Kromowidjojo. Sinds 2006 is hij actief als coach bij het Nationaal Zweminstituut Eindhoven (NZE). In 2008 loodste hij Maarten van der Weijden naar olympisch goud.

Tien gouden medailles

Met Inge de Bruijn (vier), Pieter van den Hoogenband (drie), Kromowidjojo (twee) en de estafettevrouwen won Verhaeren tien gouden olympische medailles.

"Lang over nagedacht"

"Ik heb er lang over nagedacht", zei Verhaeren op een persconferentie van de zwembond in Eindhoven. "Het was ook een moeilijke beslissing, want het is toch het einde van een tijdperk."

Zijn trainersloopbaan begon al in 1992, toen hij in Eindhoven het talent Van den Hoogenband onder zijn hoede kreeg. In 2000 werd, nadat 'VdH' in Sydney twee keer goud behaald had, in Eindhoven de eerste commerciƫle zwemploeg opgericht.

Verhaeren werd technisch directeur van NZE en in 2006 TD bij de KNZB. Hij bleef daarnaast met veel succes coach. Na de Spelen in Londen werd hij voor zijn verdiensten voor de zwemsport benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Kromowidjojo begrijpt keuze

"Jacco heeft het mij uitgelegd en ik heb alle begrip voor zijn keuze", zo reageerde Kromowidjojo op Verhaerens besluit om te stoppen als trainer.

"Natuurlijk vind ik het wel jammer, maar ik zie het ook als een nieuwe uitdaging met Marcel aan de slag te gaan", aldus de olympisch kampioene van Londen op de 50 en 100 meter vrije slag.

Femke Heemskerk overweegt een terugkeer naar Nederland, liet Verhaeren ook nog weten. Heemskerk trainde in de aanloop naar de Spelen van Londen in Marseille. Bij de Spelen behoorde ze tot de zilveren estafetteploeg. Mogelijk sluit ze bij Kromowidjojo's trainingsgroep aan. "Daar wordt over nagedacht", zei Verhaeren.