NMA: meer concurrentie notarissen

Aangepast op

De Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa is blij met de versoepeling van een aantal regels voor notarissen, die is doorgevoerd door de Koninklijke Notariƫle Beroepsorganisatie (KNB). Mogelijk gaan de prijzen daardoor omlaag.

De KNB heeft een aantal beperkende regels geschrapt, zoals het verbod op het rechtstreeks benaderen van potentiƫle klanten, de verplichting tot 'objectieve' reclame en het verbod op werken onder de kostprijs.

Kwaliteit

De NMa verwacht dat daardoor de concurrentie tussen notarissen een impuls krijgt en tegelijkertijd de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de notaris gewaarborgd blijft.

"De aanpassingen leiden tot meer inzicht in het aanbod, meer keuzemogelijkheden en mogelijk tot een betere prijs en kwaliteit voor consumenten", zegt de NMa.

De organisatie wees de KNB er eerder op dat een aantal regels de concurrentie beperkte. De KNB heeft die regels daarom aangepast.

De beheerder van vergelijkingswebsite degoedkoopstenotaris.nl verwacht overigens niet dat de tarieven van notarissen sterk omlaag zullen gaan. De tarieven zijn door de toegenomen concurrentie al zo ver gedaald, dat een verdere daling tot gevolg zou hebben dat meer notariskantoren failliet gaan.