Aanvallen vanuit Gaza lijken voorbij

Aangepast op

Israël heeft vannacht drie doelen in de Gazastrook gebombardeerd om een einde te maken aan Palestijnse raketbeschietingen. Volgens het Israëlische leger zijn een wapendepot en twee lanceerinstallaties vernietigd.

De afgelopen dagen zijn vanuit de Gazastrook zeker 115 raketten op Israël afgevuurd. Daarbij raakten acht Israëliërs gewond.

'Geen slachtoffers'

Israël reageerde met luchtaanvallen op de Gazastrook, waarbij zeven Palestijnen zijn omgekomen: drie militanten en vier burgers.

Bij de luchtaanvallen van vannacht zouden geen slachtoffers zijn gevallen. Israël lijkt zijn doel te hebben bereikt: de beschietingen vanuit de Gazastrook zijn vrijwel gestopt. Vanochtend werd er nog één raket afgevuurd.

Barak

De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak zegt dat de crisis in de Gazastrook nog niet voorbij is en dat Israël niet klaar is om de beschietingen van de afgelopen dagen "te vergeven en te vergeten".

Dat wijst erop dat Israël niets voelt voor een nieuwe wapenstilstand. Palestijnse leiders in de Gazastrook lijken daarop aan te sturen.

Of Israël meer aanvallen gaat uitvoeren, wil Barak uit tactische overwegingen niet zeggen. Maar een collega-minister, Gideon Saar van Onderwijs, zei op de Israëlische radio dat "iedereen die ogen in zijn hoofd heeft, kan zien dat er een grotere militaire aanval in aantocht is".

Aanleiding voor het geweld van de afgelopen dagen is de dood van een 13-jarige Palestijnse jongen. Hij kwam om het leven bij een aanval van het Israëlische leger na de ontdekking van explosieven in een tunnel bij de grens van de Gazastrook met Israël.