NOS NieuwsAangepast

Luchtwegonderzoek bij veehouderij

De Universiteit Utrecht start binnenkort een onderzoek naar de invloed van de intensieve veehouderij op de luchtwegen van omwonenden.

Zo'n 28.000 Brabanders en Limburgers die in de buurt van boerderijen wonen, krijgen binnenkort een enquête in de bus. Mensen met luchtwegklachten worden uitgenodigd voor verdere medische tests.

Het onderzoek wordt gefinancierd door het Astma Fonds. "We willen kijken of er meer allergie en astma voorkomt in de buurt van dit soort bedrijven", zegt projectleider Dick Heederik.

Bloedonderzoek

Een eerdere studie van de Universiteit Utrecht en NIVEL liet zien dat er juist minder astma voorkwam in gebieden met veel intensieve veehouderij. "Maar de mensen die astma hadden, hadden wel meer last van hun ziekte", vertelt de onderzoeker. "Dat lijkt paradoxaal en dat willen we verder bekijken."

De Universiteit heeft samen met NIVEL en het RIVM rijkssubsidie aangevraagd voor een vervolgonderzoek. De wetenschappers willen bekijken of mensen die in de buurt van stallen wonen besmet zijn met bacteriën van dieren. Als Den Haag akkoord gaat, worden zo'n 3000 mensen uitgenodigd voor bloedonderzoek en een blaastest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl