Djokovic klopt Federer in finale

Aangepast op

Novak Djokovic heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan de ATP World Tour Finals gewonnen.

De winnaar van 2008 was in Londen in de eindstrijd titelverdediger Roger Federer met 7-6 (6), 7-5 de baas.

De 31-jarige Zwitser ging op jacht naar zijn zevende eindzege en kwam prima uit de startblokken. Hij won de eerste negen punten en leidde al snel met 3-0. Toch was de Serviër niet van slag. Hij kreeg Federer meer aan het lopen, maakte een stuk minder fouten en mocht na twee breaks op 5-4 serveren voor de set.

Federer, de nummer twee op de plaatsingslijst achter Djokovic, gaf zich echter nog niet gewonnen. Hij knokte zich naar 6-5, maar moest de set na een spannende tiebreak toch aan zijn opponent laten.

Hoge hoed

Ook in de tweede set, die lange tijd minder hoogstaand was dan de eerste, kende Federer een goede start. Hij kwam via een break direct op 2-0 en leek de voorsprong ditmaal niet weg te geven.

Op 5-4 40-15 kreeg de Zwitser op eigen service twee setpunten. Djokovic toverde echter zijn beste spel uit de hoge hoed en geholpen door een aantal missers van zijn rivaal stapte hij een paar games later toch als winnaar van de baan. De zege werd met een luide brul begroet.

"Fantastisch seizoen"

De 25-jarige Djokovic begon het jaar met winst van de Australian Open en schreef dus ook het slottoernooi op zijn naam. "Dit was een fantastisch seizoen", jubelde hij dan ook in de O2 Arena in Londen. "Ik had het jaar niet beter kunnen beginnen én eindigen."

De Serviër won behalve het eerste grandslamtoernooi in Melbourne en de lucratieve World Tour Finals ook nog drie masterstoernooien. Bovendien sloot hij het jaar opnieuw af als nummer één van de wereld. Djokovic is de eerste tennisser sinds Federer in 2007 die als ranglijstaanvoerder de ATP World Tour Finals op zijn naam schrijft.