NOS NieuwsAangepast

Thermphos vraagt faillissement aan

Fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost vraagt faillissement aan. Dat heeft de curator van het bedrijf laten weten aan verschillende media.

Thermphos maakte al een tijd lang twee miljoen euro verlies per maand. Banken zijn niet langer bereid dat verlies te financieren.

Het bedrijf verkeerde al anderhalve maand in surseance van betaling. De voorraad fosforerts is bijna op en er is geen geld meer om nieuwe grondstof te kopen. Volgende week valt de productie stil.

Overnamekandidaat

Curator Van Boven hoopt nog wel dat een koper het bedrijf wil overnemen. Voor een groot deel van de 450 medewerkers wordt ontslag aangevraagd. De curator wil ze vragen met een uitkering te blijven werken totdat er een overnamekandidaat is.

Thermphos heeft het al lang moeilijk. Het bedrijf kreeg boetes omdat de fabriek te vervuilend was en de inspectie dreigde de fabriek te sluiten als de situatie niet zou verbeteren.

Oneerlijke concurrentie

Ook heeft het bedrijf het moeilijk doordat Kazachstan fosfor op de markt brengt tegen bodemprijzen. Vandaag nog bracht een delegatie van Thermphos, de vakbonden en de ondernemingsraad een bezoek aan de Europese Commissie om te klagen over deze oneerlijke concurrentie.

CNV Vakmensen blijft ook hopen op een doorstart door een koper. "Ik zie het niet als een verloren zaak", zei bestuurder Peter Vlaming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl