Kritiek en compliment voor coalitie

Aangepast op

Oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en de SGP hebben positief gereageerd op het plan om de inkomensafhankelijke zorgpremie niet in te voeren en de belastingen aan te passen. De SP, de PVV en 50Plus blijven kritisch.

D66-leider Pechtold aanvaardt het excuus van premier Rutte. Zijn partij zal het kabinet "constructief waar het kan, kritisch waar het moet" volgen. ChristenUnie-leider Slob vindt dat het van moed getuigen dat de coalitie terugkomt op de zorgplannen. SGP-fractievoorzitter Van der Staaij noemt de aanpassing "een goede zaak". "Meer geleidelijkheid en minder nivellering is in ieder geval beter. Wel goed kijken naar precieze gevolgen," zo twittert Van der Staaij.

Door de knieën

Van Ojik van GroenLinks noemt het goed dat het nieuwe pakket nieuwe uitschieters heeft, maar vindt het jammer dat nivellering een halve maatregel blijft.

SP-leider Roemer vindt dat de PvdA helemaal door de knieën is gegaan. "De grote maatregelen die de mensen raken, daar is niks aan gedaan," aldus Roemer.

PVV-leider Wilders noemt het "gestuntel van de hoogste orde". "Nog steeds gaat 15 procent van de Nederlanders er meer dan 5 procent op achteruit." Volgens Henk Krol van 50Plus gaan AOW'ers met een klein pensioen er het meest op achteruit. "Schande", aldus Krol.