Bedenker Mainzelmännchen dood

Aangepast op

In Duitsland is Wolf Gerlach (84) overleden, de geestelijk vader van de Mainzelmännchen. Hij bedacht de tekenfilmfiguurtjes in de jaren 60 voor de tv-zender ZDF.

In april 1963 werd daar zijn eerste filmpje met de figuurtjes uitgezonden. De filmpjes worden op de publieke tv-zender gebruikt om de scheiding aan te geven tussen een programma en een reclameblok. Ze zijn ook te zien tussen de verschillende spotjes.

Protesten

De naam Mainzelmännchen is een samentrekking van 'Mainz' (waar de ZDF-studio's staan) en 'Heinzelmännchen' (ijverige huisgeesten die volgens de legende 's nachts allerlei klusjes opknappen). De zes mannetjes met hun mutsjes zijn nog steeds te zien op de Duitse televisie en zijn nog altijd populair. Ze kregen onder meer een eigen tekenfilmserie.

Een paar jaar geleden werd besloten de mannetjes in een andere, modernere stijl te tekenen. Dat leidde tot protesten. Onder meer met handtekeningenacties werd vergeefs geprobeerd de oude Mainzelmännchen weer op televisie te krijgen.

Ontwerper

De geestelijk vader tekende zelf tienduizenden filmpjes met de Mainzelmännchen. Na zijn pensionering namen anderen het over.

De Duitser werkte ook als schrijver en als ontwerper van toneeldecors en filmsets. Wolf Gerlach stierf vannacht.