VVD, PvdA om tafel na fractieberaad

Aangepast op

VVD-fractievoorzitter Zijlstra en PvdA-fractievoorzitter Samsom gaan weer terug naar de onderhandelingstafel. Dit is bekendgemaakt na afloop van de fractievergaderingen van de twee coalitiepartijen over de aanpassing van het regeerakkoord.

Om 20.30 uur geven premier Rutte, Samsom en Zijlstra een persconferentie. Deze persconferentie wordt live uitgezonden op Politiek24.

'Duidelijk standpunt'

Volgens VVD'er Zijlstra heeft zijn fractie een "duidelijk standpunt", maar hij wil daar inhoudelijk niets over zeggen. Samsom zei ook niets over het standpunt van zijn fractie. "Ik heb goedkeuring om verder te praten met de VVD," aldus Samsom. Volgens bronnen kan de PvdA-fractie goed leven met het nieuwe voorstel. Bij de VVD is dat nog onduidelijk.

De inhoud van het aangepaste akkoord is nog niet bekend. De aanpassing van het regeerakkoord was nodig door alle ophef over de inkomensafhankelijke zorgpremies. Vooral de VVD wil van die omstreden maatregel af.

Alternatieve plannen

De onderhandelaars spraken vanmiddag ruim drie uur over de doorrekeningen van het Centraal Planbureau. Het CPB heeft gekeken naar de gevolgen van alternatieve plannen voor de koopkracht.

Naar verluidt komt er een belastingverhoging in plaats van de inkomensafhankelijke zorgpremie.

De VVD heeft als harde eis gesteld dat de middeninkomens en hogere inkomens er maximaal 4 procent op achteruit mogen gaan.