'Voorlichting hbo's onder de maat'

Aangepast op

Voorlichtingsfolders van hogescholen geven geen goede informatie en zijn niet goed vergelijkbaar. Dat stelt de studentenvakbond LSVb na eigen onderzoek.

De vakbond legde 93 brochures van 5 opleidingen aan 31 hogescholen naast elkaar. Volgens de LSVb zijn de folders vaak gericht op het 'verkopen' van een studie, in plaats van op het geven van informatie.

In 72 procent van de brochures wordt geen inzicht gegeven in het aantal te verwachten lesuren en in 92 procent is niets te vinden over het te verwachten startsalaris.

Bindend studieadvies

Verder blijkt uit het onderzoek dat slechts 17 procent van de opleidingen met een bindend studieadvies daar in de folders informatie over geeft. Het bindend studieadvies wil zeggen dat studenten een minimaal aantal studiepunten moeten halen om met de studie te mogen doorgaan.

De LSVb vindt dat hogescholen onderling afspraken moeten maken over de cijfers die ze in hun voorlichtingsmateriaal gebruiken.

De vakbond deed eerder al onderzoek naar brochures van universiteiten. Ook toen was de conclusie dat de informatie niet altijd volledig is.