Betalingsmoraal op dieptepunt

Aangepast op

Het betaalgedrag van Nederlandse bedrijven wordt steeds slechter. Bedrijven betalen hun rekeningen steeds later. Het Verbond van Credit Management Bedrijven, het VCMB, verwacht dat het nog erger wordt.

Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van de incassobedrijven naar trends en ontwikkelingen in het betaalgedrag van bedrijven.

In een poging iets aan het probleem te doen, stellen bedrijven kortere betalingstermijnen in. Van gemiddeld 31 dagen vorig jaar naar 27 dagen dit jaar. Ook worden incassobureaus eerder en vaker ingeschakeld. 19 procent doet dat binnen een maand na vervaldatum. Vorig jaar was dat 11 procent .

Ruilhandel

Opvallend is dat bedrijven steeds meer zoeken naar creatieve oplossingen, zoals ruilhandel. Bijna één op de tien bedrijven heeft daar het afgelopen jaar mee te maken gekregen. Zo regelde een reclamebureau dat de rekening niet kon betalen, de reclameborden langs de snelweg voor een incassobureau.

Volgens het VCMB heeft de slechtere betalingsmoraal verregaande gevolgen voor de economie. Achterstallige betalingen leiden tot een slechtere liquiditeitspositie en dat werkt door in de hele keten, zegt voorzitter Mannes Westhuis van het VCMB.