Bijltjesdag bij BBC gaat nog even door

Aangepast op

Opnieuw zijn er chefs van de BBC opgestapt door de crisis rondom seksueel misbruik bij de omroep. Nu zijn het directeur Helen Boaden en plaatsvervangend chef Steve Mitchell die per direct op non-actief zijn gesteld. Ook zij zijn slachtoffer van fouten rondom de misbruikzaak van oud-coryfee Jimmy Savile. Eerder stapte de voormalige directeur George Entwistle al op.

Gouden handdruk

De meest recente fout is een reportage van het programma Newsnight waarin impliciet een oud-politicus wordt beschuldigd van pedofilie. Onterecht. Vorig jaar besloot datzelfde BBC-programma juist een belastende reportage over Savile niet uit te zenden. En dan blijkt nu ook nog dat Entwistle, die dit weekend opstapte en pas sinds 17 september directeur was, een gouden handdruk meekrijgt van meer dan een half miljoen euro. Kortom: de BBC heeft het zwaar te verduren.

Stressvol

Dat merkt ook NOS op 3-redacteur Elger van der Wel die op dit moment in Londen is en bij de BBC op bezoek was. "We zouden een rondleiding van een uur krijgen, maar na een kwartier werden we al weggebonjourd", vertelt hij. Volgens hem is de spanning goed voelbaar. "Het is op dit moment heel druk en stressvol op de nieuwsvloer. Op hun eigen stoep staat een verslaggever om in de eigen uitzending verslag te doen over wat er bij hun eigen organisatie gebeurt." Ook bij de BBC is het verhaal hét binnenlandse verhaal van dit moment, "het punt is dat ze het nu zelf zijn."

Doofpot

De BBC ligt de afgelopen tijd onder vuur nadat een vrouw Savile beschuldigde van misbruik. Sindsdien is het balletje gaan rollen en hebben zich inmiddels meer dan 200 slachtoffers gemeld. Er zijn vermoedens dat zowel BBC-prominenten als politici al langer op de hoogte waren van het misbruik, maar dat aanwijzingen in de doofpot werden gestopt.

Newsnight

Inmiddels heeft het gerenommeerde programma Newsnight te horen gekregen dat ze voorlopig geen onderzoeksjournalistiek meer mag bedrijven. Ook zullen er binnenkort radicale hervormingen bij de organisatie worden doorgevoerd door de Raad van Toezicht. En wat betreft die gouden handdruk van Entwistle: zowel Labour als de Conservatieven hebben inmiddels kritische vragen gesteld.

Door: Dorien