Geweld Syrië raakt opnieuw Turkije

Aangepast op

In het uiterste noorden van Syrië, pal aan de Turkse grens, wordt zwaar gevochten. De Syrische luchtmacht heeft de grensstad Ras al-Ain onder vuur genomen. Daarbij zouden zeker twaalf doden zijn gevallen. De stad ligt in een gebied dat in handen is van de opstandelingen.

Tijdens de bombardementen kwam ook een granaat terecht in een veld bij de Turkse stad Ceylanpinar, die tegen Ras al-Ain aan ligt. Niemand raakte daarbij gewond. Wel zijn enkele inwoners van Ceylanpinar gewond geraakt doordat hun ramen sprongen als gevolg van de bombardementen aan de andere kant van de grens.

Vluchtelingen

Turkije raakt steeds meer betrokken bij de Syrische burgeroorlog. Scholen in het grensgebied zijn al uit voorzorg gesloten, omdat steeds vaker Turkse doelen worden geraakt bij beschietingen vanuit Syrië. Daarnaast zijn al meer dan 120.000 Syriërs naar Turkije gevlucht.

Turkije kan bij het geweld vanuit Syrië rekenen op alle steun van de NAVO, zei secretaris-generaal Rasmussen op een NAVO-bijeenkomst in Praag. "We zullen alles doen wat nodig is om onze bondgenoot Turkije te beschermen", zei hij.

Rasmussen zei niets over de Turkse wens om Patriot-raketten te plaatsen waarmee luchtaanvallen vanuit Syrië kunnen worden afgeslagen. Turkije zegt daarover in gesprek te zijn met andere NAVO-lidstaten.

Verder verwelkomde Rasmussen het akkoord dat de Syrische oppositie afgelopen weekend sloot in Qatar. Na maandenlange verdeeldheid besloten de oppositiegroeperingen zich te verenigen. Rasmussen sprak van "een grote stap vooruit", maar zei erbij dat nog moet blijken hoe sterk het verbond is.