Gemeenten internetten onveiligst

Aangepast op

Door redacteur politie en justitie Ilan Sluis

Gemeenteambtenaren zijn zich nauwelijks bewust van onveiligheid op internet. Zo gebruiken ze onder meer onveilige wachtwoorden.

Dat blijkt uit een studie in opdracht van de Nationaal Co├Ârdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De studie wordt vandaag gepresenteerd bij de lancering van de campagne Alert Online, ter bevordering van de veiligheid op internet.

Het onderzoek werd gehouden onder gemeenten, het bedrijfsleven en consumenten. Daaruit blijkt dat ambtenaren zichzelf het laagste rapportcijfer geven.

Verantwoordelijk

Tweederde van de geïnterviewde gemeenteambtenaren voelt zich wel medeverantwoordelijk om veilig met gegevens op internet om te gaan. Slechts de helft van de ambtenaren weet of er bij hun gemeente ook beleid is voor digitale veiligheid.

De ambtenaren geven aan dat ze niet precies weten hoe ze moeten handelen op dit gebied. Verder worden nieuwe medewerkers bij het inwerken niet op mogelijke digitale gevaren gewezen. Ook wordt er door gemeenten geen aandacht gegeven aan cyber security in de functioneringsgesprekken en zien leidinggevenden er niet op toe dat ambtenaren het veiligheidsbeleid kennen.

Phishing

In het bedrijfsleven is het ook slecht gesteld met digitale veiligheid, blijkt uit de studie. Er is nauwelijks beleid en medewerkers vertonen inconsistent gedrag.

Ook consumenten, vooral de oudere computergebruikers, houden zich niet of nauwelijks bezig met digitale veiligheid. Een programma tegen virussen vindt men vaak genoeg. Consumenten denken nauwelijks aan het stelen van informatie of persoonsgegevens.

Het enige waar consumenten zich wel bewust van zijn is het fenomeen 'phishing', waarbij criminelen via mails aan bijvoorbeeld bank- of creditcardgegevens proberen te komen.

Campagne

De campagne Alert Online die vandaag wordt gelanceerd bestaat uit radiospotjes en een website om consumenten, werknemers en organisaties bewust te maken van hun internetgebruik en de bijbehorende risico's.