Zonsverduistering Australië: 'Mensen huilen en dansen'

Aangepast op

Het duurt maar twee minuten, maar toch trekt het meer dan 60.000 kijkers. Voor het eerst in 1300 jaar zal in Noord-Australië de dag in een nacht veranderen door een complete zonsverduistering. Omdat veel mensen dat voor geen goud willen missen, ontvangen hotels al drie jaar lang boekingen voor aankomende woensdag.

De zonsverduistering vindt plaats boven zee. Daarom kan je de eclips alleen in het noorden van Australië volledig zien. Op andere plekken kan je wel iets meekrijgen van de zonsverduistering, maar daar schuift de maan niet volledig voor de zon.

Die 60.000 bezoekers willen natuurlijk ergens overnachten, maar dat valt niet mee. "Er is bijna geen hotel meer te vinden met plek", zegt een woordvoerder van Tourism Tropical North Queensland tegen de krant Dawn.

Uniek

Elk jaar vinden er wel een paar zonsverduisteringen plaats. Toch gaan duizenden mensen elke keer weer op pad om erbij te kunnen zijn.

De Amerikaanse Linda Bugbee bezoekt samen met haar man al zeven jaar zonsverduisteringen over de hele wereld. Zij beschrijft een zonsverduistering als een unieke ervaring. "Voor je gevoel stopt de tijd, maar je weet dat het maar ongeveer een minuut duurt", zegt ze tegen The Australian. "Na een paar seconden beginnen mensen te schreeuwen en te huilen. Wanneer het voorbij is begint het feest. Mensen beginnen te zingen en te dansen."

Ook Kate Russo, psycholoog en eclipsjager, gaat naar Australië. "Wanneer je eenmaal gegrepen wordt door de ervaring, probeer je de rest van de leven zonsverduisteringen mee te maken", zegt ze tegen AAP. In 1999 bezocht ze voor het eerst een zonsverduistering. "Ik was sprakeloos, ik trilde helemaal, ik had kippenvel en ik was vol ontzag. Het was het meest ongelooflijke wat ik ooit heb gezien. Het voelde alsof ik net wakker werd en mijn leven was veranderd".

Temperatuur

De eclips vindt plaats op dinsdag 20:39 Nederlandse tijd. Het hele proces duurt een paar uur, maar de complete verduistering duurt maar twee minuten en vijf seconden. Volgens kenners voel je de temperatuur in die tijd zakken.

Wil je de zonsverduistering wel zien maar kan je niet naar Australië? Bekijk dan hier de webcam.

Door: Maarten