Met een superheld valt niet te sollen

Aangepast op

Het leven van een hedendaagse superheld is niet zo gemakkelijk. Phoenix Jones brak al eens zijn neus bij een vechtpartij en werd vorig jaar gearresteerd toen hij vechtende jongeren uit elkaar wilde halen met pepperspray. Dit weekend raakte hij opnieuw betrokken bij een gevecht.

De 24-jarige Phoenix Jones heet eigenlijk Benjamin Fodor en is een real-life superheld: een soort huis-, tuin- en keukenheld. 's Nachts loopt hij met zijn mede-helden van de Rain City Superhero Movement in kostuum door de straten van Seattle. Het doel? Bestrijding van criminaliteit én het goede voorbeeld geven. Iedereen kan namelijk de misdaad aan de kaak stellen, aldus Phoenix Jones. Maar dat gaat wel eens mis.

Patrouille

Op zijn Facebookpagina beschrijft Jones hoe hij dit weekend tijdens een patrouille opeens midden in de actie belandde. Tegen twee uur 's nachts zag hij hoe een man tegen een auto stond te schreeuwen en te slaan. Daarin zaten volgens Jones doodsbange passagiers. Hij belde 911, maar mengde zich, zoals een echte superheld betaamt, ook in de situatie. De auto kon dankzij zijn optreden wegrijden. De man was echter niet gediend van de bemoeizucht van de held met het goud-zwarte masker en richtte zijn woede tot hem.

Gevecht

Onder het oog van de toegesnelde politie kwamen Phoenix Jones en de man tot een afspraak: een gevecht totdat een van beiden op de grond lag. De wet in Seattle staat zo'n gevecht met wederzijdse goedkeuring toe. Met een superheld valt niet te sollen: binnen 45 seconden lag de man tegen de grond, blijkt uit de video die Jones op YouTube zette (vanaf 06.30).

Politie niet blij

Dit soort vechtpartijen zijn precies de reden waarom de politie niet altijd even blij is met de real-life superhelden. De gemaskerde mannen hebben niet meer bevoegdheden dan een normale burger en moeten uiteindelijk toch de politie inschakelen. En de kans is groot dat het uit de hand loopt voordat de politie arriveert.

Portret

Toch zijn de superhelden nodig, vinden de helden zelf. Op zijn blog heeft journalist Tea Krulos tientallen van de amateurhelden geportretteerd. Iedere held heeft zijn eigen naam, identiteit en kostuum. Ze zijn lang niet allemaal zo professioneel bezig als Phoenix Jones. Ze gaan wel vaak 's nachts op patrouille, maar sommigen hebben slechts een outfit vergelijkbaar met een matig carnavalskostuum. Andere helden ontwijken juist bewust de actie: ze beperken zich tot het koffieschenken aan daklozen.

Ze hebben één ding gemeen: ze willen goede daden verrichten. En dat zouden meer mensen moeten doen, zegt superheld SkyMan, the Tri-Colored Crusader, in onderstaand portret. "We gebruiken het karakter van de superheld om mensen aan te sporen om van hun bank te komen en mensen te helpen."

Citizen Heroes: SkyMan from Matt Harrison on Vimeo.

Door: Lex