'Foxconn gaat richting de VS'

Aangepast op

Foxconn, de beruchte fabriek die onder meer onderdelen voor Apple produceert in China, overweegt naar de Verenigde Staten te gaan. Tot nu toe is Foxconn een van de grootste bedrijven ter wereld die producten levert aan Westerse landen maar ze daar niet produceert. Daar zou binnenkort wel eens een eind aan kunnen komen.

Hoewel het nog geruchten zijn, lijkt Foxconn zich meer op Amerika te willen richten. Voorzitter Terry Gou gaat volgens The Guardian binnenkort duizenden Amerikanen in zijn fabrieken uitnodigen. Daar leren ze alles over Foxconn, waaronder het productieproces. Voordat Foxconn richting de VS gaat, zal het wel wat aanpassingen moeten doen in het beleid van het bedrijf.

Arbeidsomstandigheden

Foxconn staat namelijk bekend om de slechte arbeidsomstandigheden. Zo bekende de directie al eerder dat er kinderen van 14 jaar in de fabrieken aan het werk waren. De bekentenis werd gedaan nadat mensenrechtenorganisatie China Labor Watch aan de bel trok.

Ziektes

Ook staat het bedrijf bekend om de extreem lange werkdagen en relatief lage lonen. Tot voor kort was overwerken eerder regel dan uitzondering en werd pauze nemen ontmoedigd. Ook breken er geregeld ziektes uit op de werkvloer en deden in de afgelopen vier jaar 18 medewerkers een zelfmoordpoging. De werkdruk zou hen te hoog zijn geworden. Twee maanden geleden braken er in een fabriek nog rellen uit waarbij meer dan 2000 medewerkers betrokken waren.

Verkiezingsbelofte

Foxconn heeft in China zo'n 800.000 medewerkers. Door de groeiende vraag naar Apple-producten stijgt dit aantal met de dag. Foxconn is inmiddels druk bezig haar imago op te vijzelen. Zo kondigde het aan de werktijden te verkorten en de lonen te verhogen. Omstreden of niet, voor president Obama zal de komst van Foxconn niet ongelegen komen. Hij moet zijn verkiezingsbelofte om in vier jaar tijd een miljoen banen te creƫren immers inlossen.

Door: Dorien