Obama's tweede termijn is boost voor wapenindustrie

Aangepast op

Obama is herkozen als president van de Verenigde Staten en dat merken ook de wapenhandelaars. Sinds Barack Obama nog eens vier jaar in het Witte Huis mag zitten, is de verkoop van wapens flink gestegen. Veel Amerikanen vrezen dat er beperkingen rondom de wapenverkoop komen, en gaan nog even snel naar de winkel voor wat grof geschut.

AK-47

In de week nadat Obama is herkozen, is het aantal aanvragen voor de zogeheten achtergrondcheck met bijna 20 procent gestegen. Met zo'n check wordt de achtergrond van potentiële kopers nagetrokken. Pas na goedkeuring mag je een wapen in bezit hebben. Vooral de AK-47 zou het goed doen. "De verkoop stijgt enorm. Er was zelfs iemand die me de ochtend na de uitslag van de verkiezingen opwachtte om direct twee semiautomatische pistolen te kopen. Het is goed zaken doen nu", zo vertelt een wapenhandelaar aan CNN.

Verbod

Hoewel Obama het beperken van het wapenbezit dit keer niet prominent in zijn verkiezingsprogramma zette, is het bekend dat hij geen liefhebber van de huidige regeling is. In een debat met Romney liet hij dit doorschemeren: "Ik probeer gesprekken aan te gaan over hoe we het geweld kunnen verminderen. Een onderdeel daarin is het mogelijk herintroduceren van een verbod op vuurwapens", aldus Obama op 16 oktober.

Batman-film

Al eerder heeft de wapenverkoop stijgingen gezien na uitspraken van Obama. Bij de schietpartij in Aurora, in Denver afgelopen zomer, kwamen twaalf mensen om het leven toen een schutter het vuur opende in een bioscoop tijdens de première van de nieuwe Batman-film. Ook toen zei Obama iets te willen doen aan het wapengeweld en ook toen zorgde dit voor een enorme boost in de wapenindustrie; het aantal aanvragen steeg toen met 43 procent.

Door: Dorien