Nijmeijer erkent plegen aanslagen

Aangepast op

De Nederlandse guerillastrijder Tanja Nijmeijer heeft in een interview met de Nederlandse journalist Edwin Koopman erkend dat ze betrokken is geweest bij het plegen van aanslagen voor de Colombiaanse guerillabeweging FARC.

Nijmeijer is op Cuba als lid van het team dat met de regering van Colombia onderhandelt over een vredesregeling.

Het interview is gepubliceerd door dagblad Trouw. In het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland vertelde Koopman erover.

Tanja Nijmeijer gaf in het interview toe dat ze betrokken is geweest bij een aanslag op een bus. "Ik heb één keer op een bus van Transmilenio een aanslag gepleegd. Daarbij is niemand omgekomen en er is niemand gewond geraakt", zei Nijmeijer.

In maart 2003 werd een bus van vervoerbedrijf Transmilenio in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá in brand gestoken. Altijd is aangenomen dat de FARC erachter zat. De veertig passagiers konden zich op tijd in veiligheid brengen.

Oologsbelasting

In het interview verdedigt Nijmeijer de acties van de FARC. Ze zegt onder meer dat ze betrokken was bij aanslagen op bedrijven die weigerden de 'oorlogsbelasting' van de FARC te betalen. Die aanslagen werden 's nachts gepleegd om geen slachtoffers te maken, zegt de FARC-strijdster.

De Colombiaanse inlichtingendienst zegt dat er ook informatie is over betrokkenheid van Nijmeijer bij bomaanslagen op een politiebureau en een supermarkt.