NOS NieuwsAangepast

Angst voor plannen ontslagrecht

De plannen van het kabinet om het ontslagrecht te versoepelen en de WW aan te passen, maken veel vooral oudere werknemers bang.

"Ik maak me zorgen, het ziet er somber uit", zegt de 56-jarige Suus Wouden. Ze is doktersassistente in een ziekenhuis en werkt al 38 jaar in de gezondheidszorg. Het ziekenhuis waar ze werkt zit in financiële problemen en heeft een reorganisatie aangekondigd. Voor het eind van het jaar moeten er al ongeveer zestig mensen weg.

De WW-plannen van het kabinet vindt ze onrechtvaardig. "Je krijgt één jaar WW en dan moet je de bijstand in. Ik vind het erg triest dat dit je overkomt als je zo lang hebt gewerkt. Mensen hebben hun hele leven voor de WW betaald." Als ze ontslagen wordt en te maken krijgt met de nieuwe WW zal ze flink moeten inleveren. "Gelukkig heb ik een huurhuis, maar mijn auto zal de deur uit moeten."

Niet in crisistijd

Ook de 57-jarige Gerrit Eekhout ziet het somber in voor oudere werknemers als de kabinetsplannen doorgaan. Eekhout werkt op de personeelsafdeling van een gemeentelijke overheid.

Hij is op zich niet tegen een versoepeling van het ontslagrecht, maar in combinatie met de versobering van de WW vindt hij het nu niet het juiste moment voor dit soort veranderingen. "In crisistijd moet je min of meer kunnen vertrouwen op sociale wetgeving. Inkomen en vertrouwen hebben de mensen hard nodig. De arbeidsmarkt krimpt immers en de oudere werknemer komt moeilijker aan werk dan jongere collega's. Daar is bijna iedereen het over eens."

Afgewezen op leeftijd

"Ik sta redelijk vooraan als er ontslagen vallen", zegt de 56-jarige verpleegkundige Thea Smittenaar. Ze werkt al 39 jaar in de gezondheidszorg, maar pas zeven jaar in het ziekenhuis waar ze nu zit. Dat heeft een reorganisatie aangekondigd met gedwongen ontslagen. "Ik werk relatief kort in dit ziekenhuis. Ik ben breed opgeleid en heb verschillende banen gehad, daar betaal ik nu de prijs voor."

Thea zou moeten werken tot haar 66ste, maar verwacht niet dat ze makkelijk aan een baan komt als ze wordt ontslagen. "Werkgevers vinden je al snel te oud. Bij een interne sollicitatie ben ik al afgewezen op mijn leeftijd, dat weet ik zeker." Maar ook als ze haar werk houdt, maakt ze zich zorgen. "Ik ben fit, maar het tempo op mijn werk ligt zo hoog. Ik ben soms bang dat ik het niet volhoud tot mijn 66ste."

Opruiming van werknemers

De 58-jarige Wilma Boomgaard noemt de WW-plannen dramatisch voor oudere werknemers. Ze is administratief medewerker in de gezondheidszorg. "Ik ben alleenverdiener. Mocht ik op straat komen te staan, dan hoop ik nieuw werk te vinden, maar ik vrees dat dat niet zal lukken. Je bent te oud en te duur."

In haar vrienden- en kennissenkring maakt ze het mee dat oudere werknemers vrijwel niet meer aan de slag komen. "Ik hoor iedere dag wel zo'n verhaal. Op de sportclub en het koor. Je slaat de krant open en je zet de televisie aan en je ziet het."

Met de nieuwe WW, met in het tweede jaar 70 procent van het minimumloon, zal ze het niet redden, denkt ze. "Dat is mijn angst. Met de nieuwe ontslagregeling ben ik bang dat het een opruiming wordt van oudere werknemers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl